Boerenwagen

Uitvaart met paard en boerenwagen. Steeds vaker maken mensen die nog dicht bij de natuur en milieu staan tijdens natuur uitvaart of begrafenis gebruik van paard en wagen. De mogelijkheden voor ‘natuur begraven’ worden steeds duurzamer. Tijdens de dag van de uitvaart geen glimmende auto’s, bussen of motoren. Maar geheel in  harmonie met de natuur een mooie door paarden getrokken boerenwagen of oogstwagen. De laatste eer in alle rust en echt puur natuur.

De boerenwagen of oogstwagen was een voertuig dat werd gebruikt bij het binnenhalen van verschillende graan- en hooioogsten. Deze boerenwagens waren afhankelijk van de welstand van de boer rijk versierd met houtsnijwerk. Prachtig schilderwerk en soms met bladgoud en voorzien van historische spreuken en voorstellingen. Om het vakmanschap van de wagenmaker tot uiting te laten komen werden deze wagens blank afgelakt. Naast het vervoer van landbouwproducten werden deze boerenwagens ook gebruikt voor ‘ten doop gaan’, een boerenbruiloft én ook bij begrafenissen. Dan werd  de laatste gang naar de kerk met een paard en wagen werd afgelegd. Waar in de grote steden de rouwkoets met paarden in opgang kwam om grotere afstanden te kunnen overbruggen was op het platteland de gewoonte dat één van de buren zijn paard en wagen ter beschikking stelde voor het vervoer van de overledene naar de laatste rustplaats. Ook de adel maakte gebruik van deze wagens bij overlijden, waarbij dan een pachtboer met zijn paard en wagen tijdens de uitvaart de laatste eer verzorgde.

Tijden veranderen en bij de opkomst van de moderne tractoren verdwenen de paarden en werden de wagens verbrand of als decoratie in de tuin gezet. Gelukkig zijn er nog enkele bewaard gebleven en zijn wij in het bezit van een bijzonder exemplaar die wij verhuren voor begrafenissen en uitvaarten door geheel Nederland. Onze boerenwagen is gebouwd in het jaar 1918 in de Bommelerwaard en voorzien van mooie hout gesneden bloemmotieven in frisse kleuren. Wij kunnen de wagen bespannen met één of twee brave paarden die het ‘stapwerk’ gewend zijn. Afhankelijk van de wens beschikken wij over zowel witte als zwarte paarden.  De koetsier kan gekleed gaan in boeren kostuum of naar wens in een zomers, natuurlijk tenue.  Regelmatig worden er nog bloemslingers aangebracht uit eigen tuin van de overledene. De familie loopt bij kortere afstanden achter de wagen aan. Indien gewenst, kan er naar oud gebruik een laag vers stro in de boerenwagen worden mee genomen waar de kist of baar op geplaatst kan

Wilt u deze informatie delen met uw familie of dierbaren
download dan hier de PDF.

Heeft u vragen betreffende de kosten of beschikbaarheid.  Of bent  u benieuwd naar de vele mogelijkheden in type uitvaartkoetsen of rouwkoetsen,  dan kunt ons direct en vrijblijvend  bereiken onder nummer 0655-898221  Dhr.  Jack van den Broek ( bellen of WhatsApp ) of via het contact formulier onder aan deze pagina.

paard en wagen uitvaart
paard en wagen uitvaart
boerenwagen
boerenwagen
paard en boerenwagen te huur
detail boerenwagen
detail boerenwagen onderstel
paard en wagen
paard en wagen
uitvaart paard en wagen

Offerte "Boerenwagen" aanvragen