begrafeniskoets met paarden

Mede door  de rust die een begrafeniskoets met paarden uitstraalt , het hoefgetrappel van de paarden bespannen met de mooiste tuigage en koetsier in onberispelijk livrei geven uw uitvaartplechtigheid een extra dimensie met alle grandeur van vervlogen tijden. In deze haastige tijden is men steeds vaker opzoek naar rustgevend en stijlvol vervoer tijdens de uitvaart ceremonies.

Wellicht dat u denk dat begrafeniskoets met paarden uit het hedendaagse straatbeeld is verdwenen, maar niets is minder waar en steeds vaker maakt men gebruik van een andere manier van vervoer tijdens een uitvaart anders dan de traditionele rouwauto’s die men kan huren door heel hele land.

Vroeger werd een overledene met een draagbaar naar het kerkhof gebracht. Met de uitbreiding van de steden werden de afstanden echter te groot en werd het vervoer verzorgd met speciaal gebouwde begrafeniskoetsen.

Bij Rouwvervoer praat men over rangen en standen. Al naar gelang het bedrag dat iemand wilde of kon besteden aan de begrafenis, bepaalde of de overledene met een eenvoudige of een luxueuze begrafenis koets met veel houtsnijwerk en draperieën werd weggebracht. 

RouwkoetsDe hoogste in de rangorde is de zogenaamde ‘zijlader’. Dit type begrafeniskoets dankt zijn naam aan het feit dat de kist van de overledene aan de zijkant van de koets op een draaiplateau wordt geschoven en vervolgens in de lengterichting wordt gedraaid. Dit was vooral bij adellijke landhuizen van belang waarbij de koets recht voor het huis stond en de kist vanuit de hoofdingang direct de koets in kon. 

Bij veruit de meeste begrafenis koetsen wordt de kist van de overleden aan de achterzijde in de koets geladen. Men praat dan over een achterlader. Grote verschillen in deze achterladers wordt bepaald door de hoeveelheid snijwerk, ornamenten en draperieën. Veelal zijn deze luxere koetsen voorzien van palmbladeren als het symbool voor ‘onsterfelijkheid’. Het al of niet plaatsen van lantaarns, dekken over de paarden en pluimen op de hoofden bepaalde ook de prijs van deze begrafenis koetsen. 

De zwarte begrafeniskoets die wij gebruiken is van het type achterlader en voorzien van alle ornamenten en draperieën die een begrafeniskoets met paarden bijzonder maken.

begrafeniskoets
begrafeniskoets in staatsie zwarte uitvoering
begrafeniskoets
begrafeniskoets, elegant model in zwart.
begrafeniskoets
begrafeniskoets, elegant model met witte paarden