Opkomst evenement “Toppers 2017” in Johan Cruijf Arena

Tijdens de opkomst van het evenement ” De Toppers in concert” in de Johan Cruijff Arena op 26 en 27 mei 2017 waarbij het thema van de avond “ wild west thuis best “ was mochten paarden natuurlijk niet ontbreken. Al in een vroeg stadium wisten de organisatoren de weg naar de Koetsencentrale Jacob van den Broek te vinden.

Er zijn diverse ontwerpen geweest hoe Toppers koets er op dit evenement zouden moeten uitzien waarbij het uiterlijk van deze koets moest passen in het thema van deze avond. Uiteindelijk is er besloten om een onderstel van een bestaande wagen te gebruiken en daarop een koets op maat te bouwen zodat de toppers boven de koets uitkomen. Daarnaast zou het geweldig zijn als de toppers op het paard de Arena in zouden rijden.

Ons team bij het evenement "toppers in concert 2017" Johan Cruijf Arena

Op maandag 22 mei 2017 zijn we als Koetsencentrale Jacob van den Broek langs geweest in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam om de route te verkennen die de paarden zouden moeten afleggen. Al snel werd duidelijk dat dit geen enkel probleem zou opleveren. Op woensdag 24 mei 2017 arriveerde de koets en paarden in de vroege ochtend in de Arena om met de paarden in alle rust te kunnen oefenen voor de grootse opkomst van vrijdag en zaterdag avond.

Daarna zijn we met muziek en ruiters meerdere keren de Arena in gelopen om alles te timen en uit te testen om niets aan het toeval over te laten.  Het is lastig in te schatten wat de exacte geluidssterkte is, omdat er tijdens de oefenmomenten geen publiek aanwezig is.  Door de vele optredens met onze paarden in films, opera’s en concerten weten we dat het geluid, door het volume bezoekers geabsorbeerd wordt, dus als de zaal vol zit dit volume minder is als bij de test ronde. Op donderdag avond hebben de technische mensen zo goed mogelijk, op ons verzoek de geluidsterkte weten na te bootsen en was er, doordat de paarden gehoorbescherming op hebben en dat ook gewend zijn geen enkel probleem met het geluid.

Vrijdag avond om half negen was de opening van de Toppers in de Amsterdam Johan Cruijff Arena, de zaal bomvol en de mensen gingen compleet uit hun dak. Buiten op het Arena dek staan de vijf paarden in alle rust te wachten op het teken om naar binnen te gaan.

2 paarden bespannen voor de Concord Coach speciaal gebouwd voor de toppers in de Arena en 3 paarden onder het zadel voor René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom.

Na de countdown gaan als eerste de dansers de Arena naar binnen je hoort de mensen juichen en de paarden staan nog steeds als een blok stil.  Dan krijg ik het teken om naar binnen te rijden ik ga in galop tegen de brug aan en hop naar binnen…..  Geweldig wat een ervaring! Die paarden super braaf dus voor hun ook geen enkel probleem. Op de grote schermen zie ik de 3 paarden met daarop de artiesten naar binnen komen, alles precies zoals we geoefend hebben. Mijn paarden voor de koets staan braaf te wachten alsof we in het park aan het foto’s maken zijn. Als de heren zijn afgestapt vertrekken de 3 paarden in alle rust naar de uitgang. ik geef een klein teken via de leidsels en de paarden gaan lopen en we draaien om richting de uitgang.

Alles is echt helemaal top verlopen.

Na het uitspannen en verzorgen van de paarden hebben we even een moment om van de show te genieten. Als je dan ziet hoeveel mensen er blij zijn en zingen en dansen voel ik mij bijzonder dat ik hier bij mag zijn. In één woord TOP.  Om 23.00 uur worden de 2 paarden weer ingespannen en voor de koets gezet. In alle rust wachten we af tot het moment daar is dat we weer naar binnen gaan om de 4 toppers weer op te halen. Ook Jan Smit zal mee rijden op de koets tijdens de sluiting van deze geweldige avond.

Tegen 24.00 uur rijden we via de brug weer de Arena naar binnen, daar aangekomen staan de paarden weer in alle rust te wachten tot de toppers klaar zijn met hun optreden. Via een grote trap betreden zij de koets en krijg ik het teken om weer af te rijden. De draaicirkel is klein maar groot genoeg om met de koets en paarden te kunnen draaien. In alle rust rijden we naar beneden en kunnen terug kijken op een groots optreden met onze paarden en mensen.

Het is natuurlijk niet alleen van belang dat de paarden braaf zijn maar ook de begeleiders moeten rust en vertrouwen uitstalen. De paarden worden uitgespannen en verzorgt en om 01.00 uur vertrekt onze vrachtauto huiswaarts om de paarden te laten overnachten in hun eigen omgeving. Als ik de volgende ochtend de paarden ga voeren heerst er, zoals altijd, complete rust in de stal en beginnen de paarden direct aan hun rantsoen hooi en brokken. Waar ik, na zo’n avond heel erg van kan genieten.

 

Zaterdag middag vertrekken we weer naar de Johan Cruijff Arena voor een volgend optreden met mijn toppers voor een opkomst van de Toppers. En ook deze zaterdag avond is alles weer prima verlopen.

Wil je meer foto’s of video’s zien van ons op evenementen? Volg ons dan op Facebook. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw evenement, festiviteit, opening klik dan hier hier.