Hoe is de naam voor de Landauer koets ontstaan?
Dit luxe geveerde rijtuigtype heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn oorsprong in de Duitse stad Landau in der Pfalz in de deelstaat Rijnland – Palts. De eerste modellen begin 1840 waren zware rijtuigen voorzien van een flêche, dit is een vaste verbinding tussen de voor en achteras en de rijtuig kast is dan opgehangen aan leren riemen aan de C veren.
Door de vaste verbinding tussen de voor en achteras waren deze modellen minder geschikt in de krappe straatjes van de steden en door het grote gewicht van deze modellen moesten de paarden zwaar trekken. De latere type werden voorzien van elipsveren en daardoor lichter gebouwd. Dit rijtuig was en is zeer populair en bied plaats aan 4 personen die plaats nemen in tegenover elkaar geplaatste zitbanken. De kapconstructie is voorzien zijn van 2 lederen kappen die naar voor en naar achter worden neer gelaten. De luxere modellen zijn aan de voorkant voorzien van een glasopstand waarbij de ramen kunnen worden ingeklapt zodat de gehele opstand onder de bok van de koetsier kan worden neer gelaten.
Het voordeel van dit model is dat als de koets gesloten is bij minder weer het uitzicht naar buiten het zelfde is als bij een glazenkoets. Later kwam de landauer ook naar Engeland waar men dit type koets verbeterde en een betere lijn gaf. koetsen die werden gebruikt bij officiële gelegenheden trouwerijen of begrafenissen werden vaak voorzien van mooie beklede staatsie bokken of gala bokken. ( dit is de zetel waar de koetsier op zit ) dit rijtuig wordt getrokken door 2 of 4 paarden voorzien van gareeltuigen.
Ook interesant om te weten
De landauer hierboven afgebeeld is de zelfde landauer als die is gebruikt tijdens de rijtoer door Amsterdam met de toenmalige kroonprinses Beatrix toen zijn in 1956 als studente werd geïnstalleerd
deze landauer is in 1964 aangekocht door de heer Jacob van den Broek Sr. en kreeg een witte kleur zodat deze bij trouwerijen kon worden ingezet.
- landauer met glasopstand voor is een glaslandauer
- landauer met 2 lederen kappen is een kaplandauer
- als de lijn aan de onderzijde van de bak rond loopt is het een Schuitjes model
- als de lijn van de onderzijde van de bak een uitsparing naar beneden heeft noemt met dat een zak model.
- als de koets voorzien is van een gala boek is het een gala landauer.