Een trouwrit in 14 cm sneeuw? Geen probleem voor koetsen.nl

Ook de winterse bruid en bruidegom huren steeds vaker een romantische trouwkoets met 2 mooie witte paarden voor een bruiloft in de sneeuw. Koning winter is in het land en mensen vragen zich af of het wel mogelijk is om met een trouwkoets deze winterse maanden naar het stadhuis te rijden. Ik kan alle bruidsparen gerust stellen een koets met paarden is het enige vervoersmiddel dat probleemloos kan rijden bij extreme sneeuwval. En hoe mooi is het om een trouwrit te hebben in een maagdelijk wit landschap?

Maandag middag 11 december 2017,

Volgens de weersberichten wordt er code geel en code oranje afgegeven, in de stallen van de Koetsencentrale  Jacob van den Broek wordt er hard gewerkt om de paarden te wassen en de poetsen voor een optreden aan het begin van de avond om een bruidspaar dat op 11 december 1992 ook is getrouwd in de trouwkoets van Jacob van den Broek opnieuw te vervoeren van Uithoorn naar de Molen de Dikkert in Amstelveen alwaar de feestavond gevierd zal worden.

Na het wassen worden de paarden “op scherp “ gezet, dit zijn boutjes met een punt van ongeveer 1,5 centimeter die in de ijzers worden gedraaid en zo de paarden grip geven op gladde en besneeuwde wegen.  Als ook de tuigen gepoetst en op de paarden zijn gelegd gaan de paarden voor de trouwkoets die al klaar staat onder de overkapping. Als ook de koetsier in zijn winterse koetsiers uniform compleet met een echte bondmuts klaar is kan de rit beginnen.

Op een rustig tempo wordt er vanuit de stallen gereden naar het adres in Uithoorn waar het bruidspaar nu woont. Voor de bruid die van niets weet is het een verassing dat na 25 jaar de trouwcoupe weer voor de deur staat. Na het maken van enkele foto’s stapt het bruidspaar weer in de koets en kan deze vertrekken voor de rit naar Amstelveen.

Ondanks dat de hevige sneeuwval het zicht iets belemmerd van de koetsier geniet deze met volle teugen van deze bijzondere winterse rit. Onderweg zie je auto’s slippen, fietsers afstappen en lopen voor zover dat gaat en ook het openbaar vervoer geeft vertragingen af. Bijna alle voortuigen ondervinden problemen van deze extreme sneeuwval. Toch is er één vervoersmiddel wat probleem loos naar zijn bestemming in Amstelveen rijd en dat is die trouwkoets met 2 trouwe paarden en koetsier voorover gebogen op de bok.

Als het bruidspaar weer veilig is afgeleverd worden de paarden in de vrachtauto die al klaar staat geladen om vervoerd te worden naar de stallen aan de Noorddammerweg in Uithoorn. Als ook de koets is opgeladen kan de auto vertrekken, althans dat was de bedoeling. Het was even een glibber en glijpartij om uiteindelijk de weg te bereiken en de tocht naar huis te maken. Na hier en daar wat oponthoud zijn de paarden weer veilig thuis gekomen en lekker aan hun randzoen hooi begonnen.

Na deze bijzondere ervaring kan ik terug kijken op een heel speciale trouwrit en een gelukkig bruidspaar.

Meer weten over de gebruikte koets in deze trouwrit? Klik dan hier voor meer informatie.