De “Gouden Koets” van Jonkheer van Loon

In Oktober 2016 hoopt het Museum van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam de Staatsie Berliner van Jonkheer Louis van Loon te kunnen tentoonstellen in het koetshuis aan de Kerkstraat. Deze koets verkeert echter in zeer slechte staat, waardoor het momenteel niet naar het museum kan komen. de koets staat nu nog in het koetsen museum in Leek.

 

In 1910 bestelde Louis van Loon deze zeer bijzondere en opvallende koets, een staatsie berliner bij het gerenommeerde Amsterdamse bedrijf Schutter & van Bakel.  Deze koets is uitgevoerd in de wapenkleuren van de familie van Loon geel / zwart met zilver beslag. De Assen zijn gemerkt Ingehoes de Bilt 149945. De familiewapens zijn geschilderd door P. Dupont.  De koets staat voor op ellipsveren en achter op C veren.  De wielen heeft voor 10 spaken en achter 12 spaken die in verzet op de domp zijn geplaatst. De staatsie bok is geplaatst op ijzeren steun en voorzien van zwart laken met zwart/gele franjes koorden en kwasten. De kast van de koets heeft een schuitmodel.

koets jonkheer van loon

In 1928 is de koets gekocht door de stalhouderij Schoonhoven en Buytendijk te Utrecht. Hier kreeg de koets de blauwe stalkleur van deze stalhouderij.  In 1954 kocht D. Dzn Ter Maten uit Den Haag de koets en liet deze geel lakken. Later verkocht hij deze koets aan het latere Nationaal rijtuig museum in Leek. In dit museum werden de originele kleuren weer terug gebracht 1967 – 1968 met behoud van de originele wapens.

 

Een andere koets van de familie van Loon is tijdens een uitzending MAX Monumentaal op 24 september 2013. Na de restauratie van deze  “Jachtbreak” van Jonkheer van Loon en
de terugkeer van dit rijtuig in Amsterdam is te zien hoe de koetsencentrale de paarden levert om deze koets na grondige restauratie te laten terug rijden naar hetonze paarden in de stallen in Amsterdam museum aan de Keizersgracht in Amsterdam.  Deze Jachtbreak is ook gebouwd door de firma Schutte en van Bakel uit Amsterdam en voorzien van de stalkleuren van de

 

familie van Loon. Later is deze koets in het bezit gekomen van mevrouw W.H. van Kerckhof-Bouwmeester te Hattem die de koets schonk aan  het Veluws Museum die hem in 1965 in bruikleen gaat aan Paard & Koets nu het Nationaal rijtuig museum te Leek. In 1988 is deze koets geschonken aan dit museum.

 

 

 

Terug naar staatsie koets van Louis van Loon uit 1910 die in de Amsterdamse volksmond door zijn felgekleurde panelen de goudenkoets van jonkheer van Loon werd genoemd. Voor de terug keer naar het koetshuis van Museum van Loon is restauratie noodzakelijk maar deze is zeer kostbaar daarom is uw steun nodig om deze koets naar Amsterdam te krijgen.

Image result for staatsie berliner jonkheer van Loon

Deze restauratie is kostbaar, maar noodzakelijk om het bijzondere rijtuig in Amsterdam te kunnen tonen. Hiervoor vraagt Museum Van Loon steun! Op de pagina voordekunst.nl/rijtuig kun je een donatie doen tot en met 05 mei.

Museum Van Loon doet graag iets terug voor de donateurs: na de restauratie wordt de statieberline in oktober gepresenteerd op de tentoonstelling “De Gouden Koets van de Jonkheren Van Loon; de statieberline in Nederland”.
Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij de toekenning van de Bijdrage Samenwerking Musea van het Mondriaanfonds. Het museum werkt samen met Paleis het Loo en Kasteel Twickel, die beiden ook hun statieberlines tonen op de tentoonstelling. Met deze samenwerking willen de musea landelijk aandacht te vragen voor het Nederlands hippomobiel erfgoed.  – See more at: http://www.hoefnet.nl/home/site/nieuws/breng-de-statieberline-van-de-jonkheren-van-loon-terug-naar-het-k#sthash.wdc2l6WM.dpuf